Varkenshoeden Nieuwe Stijl

VRAAG AAN DAFNE WESTERHOF
‘Beste Dafne,
‘Ik kocht twee jaar geleden een big van 3 maanden. Ze heet X. Ze is een göttinger minivarken en leefde tot eind oktober binnen met de optie om buiten te kunnen. Ze is heel aanhankelijk en veel aandacht gewend. Eind oktober ben ik verhuisd en heb ik haar naar buiten verhuisd. Ik heb deze beslissing genomen omdat het de buitenoppervlakte die ze vanuit het huis kan betreden veel kleiner is als de tuin zelf. De tuin en buitenoppervlakte worden gescheiden door een trap waar ze niet op geraakt. Ze was onmiddellijk blij in haar nieuwe woonst.

Maar omdat ik minder aandacht aan haar kon besteden omdat ze niet meer binnen kan heb ik een tweede varken gekocht. Y is ook een vrouwelijk Göttinger minivarken. Ze is ongeveer twee maand bij mij en slaapt ook buiten. Ik las (te laat) dat ik ze in het begin had moeten apart zetten om op deze manier kennis te maken. Ik heb dit niet gedaan.

X vindt het op zich niet erg dat ze de trap niet op geraakt maar als ze ziet dat Y dit wel doet probeert ze het ook. (dit proberen kan zeker een half uur duren). X vindt het niet zo leuk om mijn aandacht te delen en tolereert Y niet in haar hok. (wel voor haar hok). Y heeft een apart hok (momenteel nog groot genoeg) maar had haar op termijn graag samen in één hok gehad. Y blijft wel toenadering zoeken. Indien ze te dichtbij komt jaagt X haar weg door lawaai te maken of haar tesnoods achterna te zitten. (zonder verwondingen) Kan u mij tips geven over hoe ik dit het beste aanpak?

Bedankt voor de tijd die u steekt in het lezen van mijn mail.
In de hoop dat u wat advies kan geven over hoe ik moet handelen (ik heb hiervoor nooit varkens gehad) groet ik u vriendelijk’

ANTWOORD VAN DAFNE WESTERHOF
Beste varkenshoedster,
Jammer dat je niet 2 jaar geleden hebt gemaild vóór de aanschaf van X. Dan had ik er op aan gedrongen meteen 2 varkentjes te nemen uit hetzelfde nest. En dan ook nog bij voorkeur 2 borgjes. Nu zit je met een hoop gedoe en is het maar afwachten of het nog goed komt. Ik vermoed dat dat nog wel kan, maar dat valt en staat met jouw aanpak. Vanaf nu moet je er serieus mee aan de slag. Fijn dat je de foto erbij gedaan hebt, nu heb ik goed zicht op de situatie.

Leuke varkentjes! De kleinste is om op te vreten. Maar de oudste is niet gek en heeft dat als geen ander door. Daar zit dus de sleutel om dit probleem op te kunnen lossen. Vanaf vandaag moet je jezelf gaan leren beheersen :-) Geen privileges meer voor het kleintje. Geen extra aandacht meer. Het kleintje mag niet meer binnen komen. Maak een hekje voor de trap zodat ze er niet meer op kan.

Dat gaat een hoop frustratie en jaloezie schelen voor de oudste. Op termijn zal ze zich niet meer achtergesteld voelen. Ze heeft het moeilijk omdat ze jou nu met een ander varkentje moet delen. En dat reageert ze af op het kleinjte. Geef ze letterlijk en figuurlijk de ruimte om met elkaar een leuk varkensleven op te bouwen. Aanhalen en aandacht geven ga je voortaan gelijk verdelen. Maar áltijd in hun eigen omgeving. Buiten en/of in hun huisje. Jij gaat dus bij de varkentjes op bezoek en nooit meer andersom. Pas daar zo nodig hun behuizing op aan.

Stappenplan:
1. Hekje voor de trap maken
2. Geef het kleintje niet meer aandacht dan de grote
3. Breng over een paar weken wat gebruikt stro van het ene huisje naar het andere. Dus het stro van X bij Y en omgekeerd. Dan kunnen ze aan elkaars geur wennen.

Als je consequent bent en blijft, wedden dat ze dan over een poosje lekker bij elkaar liggen te slapen? Geef het de tijd. Geduld, geduld, geduld. Dan kan het nog goed komen. Veel succes en geniet van het ‘varkenshoeden nieuwe stijl’. Je zult zien dat twee tevreden varkentjes je voldoende voldoening gaan geven :-)

PS
En dan nog dit:
Het beste kun je ze allebei laten steriliseren door Peter Klaver.
Dat gaat jou (en de varkentjes) een hoop ellende schelen tijdens hun berigheid.