Letter M – van Maagbeschermer tot Muziek


INDEX | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

© Dafne Westerhof

MAAGBESCHERMER
De gevoelige minivarkensmaag moet beschermd worden als er sprake is van langdurig gebruik van pijnstillers. Bijvoorbeeld een oud minivarkentje met artrose dat daar dagelijks voor behandeld wordt, inclusief iedere dag ibuprofen tegen de pijn. Daar hoort dan ook dagelijks een maagbeschermer bij. Maagbeschermers van het huismerk van Kruidvat of Trekpleister met ranitidine als werkzame stof zijn de goedkoopste.
Zie artrose – ibuprofen – pindakaas

MACHT
Een opgroeiend bazig minivarken kan de macht in huis overnemen en echtelieden tegen elkaar gaan opzetten.
Zie drama – huwelijk

MAGGI
Leuk om op TV te horen dat zelfs boswachters het woord maggi hebben overgenomen als het om de lichaamsgeur van wilde zwijnen gaat. Everzwijnen ruiken speciaal. Naar, ja hoe moest ik dat nou omschrijven, en toen kwam ik op lavas uit (maggiplant). In de dicht begroeide bossen herkennen ze elkaar door hun kruidige lichaamsgeur. Sommige bevrijde ex industrievarkens ruiken ook nog naar maggi (als de stank uit de bio-industrie eindelijk uit hun porieën verdwenen is), maar bij geen enkel minivarken heb ik ooit de geur van maggi waargenomen. Waarom geen maggi bij minivarkens? Geen idee.

MAGISCHE LEERMEESTER
Tijdens de lessen in varkensmassage liggen de varkens niet alleen schaamteloos te genieten, maar fungeren ook als magische leermeesters. Doe er je voordeel mee.
Zie varkensmassage

MAKE-OVER
Een minivarken met extreem overgewicht ziet niks meer door de vetkwabben rond de ogen. Dierenarts Peter Klaver doet ooglifts voor minivarkens. Het vet rond de ogen wordt weggezogen en de oogleden worden gelift. Ook behoort een buiklift tot de mogelijkheden om het loshangende vuil na een dieet te liften. Maar veel beter is het om het nooit zover te laten komen. Geen minivarkentje zit te wachten op zulke zware operaties met alle risico van dien en natuurlijk veel napijn.
Zie Bokita – morbide-obese

MARKTPLAATS
Stortplek voor overtollige minivarkentjes.
1. De winkeldochters die niet op tijd uit het nest verkocht zijn. Hoe langer de fokker er mee blijft zitten, hoe groter ze groeien en hoe minder ze nog opbrengen.
2. De minivarkens van spijtoptanten die soms al na enkele maanden weg moeten omdat de baasjes gillend gek worden.
3. En Marktplaats is natuurlijk dé plek waar fokkers hun waar aanprijzen. De een met nog mooiere verkooppraatjes dan de ander. Ze beconcurreren elkaar vooral op de grootte van hun minivarkens. Allemaal claimen ze het kleinste minivarkentje ever te fokken. ‘Wordt niet groter dan 30 kilo’. ‘Nee 20 kilo!’ Niet waar, bij ons maar 15 klio! 10!’ Geloof ze niet. Nooit. Want het is niet waar.
Zie fokkers – tweedehandjes – volwassen

MASSEREN
Aha, de beroemde varkensmassage! Ontstaan en ontwikkeld op Het Beloofde Varkensland en vooral niet te verwarren met ‘varkensknuffelen’.
Zie Aagje – varkensknuffelen – varkensmassage

MASTERCLASS VARKENSMASSAGE
Van tijd tot tijd wordt er op Het Beloofde Varkensland een Masterclass Varkensmassage gegeven. Voor mensen die de beginnerscursus al gedaan hebben en zich verder willen verdiepen in het contact met hun minivarkentjes.

MANIPULEREN
Minivarkens beheersen de kunst van het manipuleren als geen ander. Als ze hun zin willen hebben, gaan ze net zo lang door met mierken, jengelen, zeuren en gillen tot ze dat snoepje of koekje krijgen. En ze weten dat je uiteindelijk voor de bijl gaat, want gillende minivarkentjes ontwrichten je (gezins)leven en veroorzaken burenruzies. Laat het dus nooit zover komen! Geen tussendoortjes, geen snoepjes als beloning voor wat dan ook en zeker geen kunstjes leren met iets lekkers toe. Zijn we meteen van die flauwekul af. Des te beter.
Zie kunstjes – mierken – verleiden

MANNETJE BROMSNOR
Zie bijlage Mannetje Bromsnor

MANTEL DER LIEFDE
Zie dilemma

MAXIMILIAAN
Zie bijlage Maximiliaan

MENTALITEITSVERANDERING
Han Voskuil – de schrijver J.J. Voskuil die aan de wieg stond van Varkens in Nood – had in 1997 een paginagrote advertentie in de 3 vooraanstaande dagbladen geplaatst met duizenden namen van mensen die vonden dat er een einde moest komen aan de bio-industrie. Bijna 20 jaar geleden nu. Ik belde hem op en werd bij hem en zijn vrouw ontvangen op de Herengracht. Zal nooit vergeten wat hij bij het afscheid zei: “Kind, ik bewonder je visie met dat Beloofde Varkensland. Consumenten in contact brengen met bevrijde consumptiedieren om daarmee een mentaliteitsverandering op gang te brengen. Wat een mooi streven. Maar vergeet niet dat dát het aller-allermoeilijkste is. Mensen zijn hebzuchtige wezens. Vergeet dat nooit. Ik wens je alle succes toe.”
Ik dacht er aan terug bij een commentaar op een van mijn blogs:
’Voor mensen die denken dat een minivarken in huis een goed idee is, het is geen goed idee, het is niet lief, leuk of wat er nog meer verzonnen wordt! Het is een drama, want een varken en jazeker ook een minivarken, wil gras modder en gezelschap! Dus zet je ego op zij en doe het niet!’ Aldus de wijze raad van een spijtoptant.Ja dat ego, dat wil wat.
Zie egotripperij

ME TOO
Zie George Clooney – mimetische begeerte – Paris Hilton

MICROVARKENTJE
Alle microvarkentjes worden macrovarkentjes. Oftewel minivarkentjes worden maxivarkens tot wel 100 kilo. Het woord microvarkentje is typsich zo’n marketingwoord dat fokkers op Markplaats bezigen om hun concurrenten mee uit te schakelen. Althans dat hopen ze. Tot er weer een fokker komt die roept dat zijn varkentjes écht niet groter worden dan 10 kilo. Straks komt er nog iemand met een nanovarkentje. Hoeveel die zal wegen bij volwassen leeftijd? Misschien wel min 10. Wie zal het zeggen?

MIERKEN
Het woord mierken zul je niet in het woordenboek vinden, maar komt uit het Friese Weststellingerwerfse dialect. Het is het maken van een hoog, aanhoudend geluid. Een combinatie van piepen, klagen, zeuren, jengelen, protesteren en aandacht vragen. Voorbeeld: minivarkens die naar binnen willen, gaan bij de keukendeur staan mierken. Komt vaak voor als minivarkens onhoudbaar geworden zijn in huis en het dan maar buiten moeten uitzoeken. Ze snappen niks van die verbanning. Van 100% aandacht in huis, ineens naar 0% aandacht buiten. Ze voelen zich eenzaam en verlaten (en terecht) en gaan huilen. Of dat valt af te leren? Nee. Het had nooit zover mogen komen.
‘Het hebben van varkjes kost ongelooflijk veel geduld, tijd en energie. De constante geluiden die ze produceren drijven me echt wel eens tot de afgrond’, schrijft een vrouw op facebook over haar pas aangeschafte ‘minivarkjes’. ‘Dit constante gepiep is zeer frustrerend. Iets wat je nergens tegen komt als je leest over varkens. Ze kunnen hard gillen, dat lees je overal. Maar dit constante gemierepiep is iets waar je weinig tot niets over leest. Wie wil je nog steeds zo’n schattig minivarkentje?’
Drie maanden na de aanschaf kon ze het niet meer aan en ging op zoek naar een ander adres voor haar minivarkjes.
Zie zaniken – zeuren

MIMETISCHE BEGEERTE
Kort door de bocht gezegd: iets willen dat een ander heeft. Zelf zou je nooit op het idee gekomen zijn, totdat je er door die ander opkwam. Ik vrees dat de meeste microbiggetjes slachtoffertjes zijn van de mimetische begeerte.
Zie me too – de mimetische theorie: http://www.girard.nl/index.php/mimetische-theorie – George Clooney – Paris Hilton

MINIATUURVARKENTJE
Zie bonsai

MINI BIO-INDUSTRIE
Wat heeft het fokken van minivarkens nou met de bio-industrie te maken? Meer dan je denkt. Om minivarkentjes te kunnen fokken heb je zeugjes en beertjes nodig. Die leven niet samen vrij en blij buiten, krijgen een vrijage met elkaar en op een dag zijn ze vader en moeder geworden. Nee. Zo werkt het niet. Er moeten biggetjes verkocht gaan worden en dus zit er een systeem achter. Bij de minivarkensfokker bij wie ik eens op bezoek was ging het als volgt: Net als in de bio-industrie leefden de minibeertjes in eenzame opsluiting. Hij had er verschillende. Ze kwamen pas in beeld als ze de zeugjes moesten bevruchten. Daarna gingen ze weer terug in hun hok. Als ze niet meer nodig waren – er moesten bijvoorbeeld nieuwe beertjes aangeschaft worden voor nieuwe bloedlijnen – werden ze achterin de boerderij door de fokker doodgeschoten. Net als in de bio-industrie lagen de minifokzeugjes gescheiden naast elkaar in piepkleine hokjes. Helaas met dichte wanden, zodat er – anders dan in de bio-industrie – geen enkele vorm van onderling contact tussen de minifokzeugjes mogelijk was. Net als in de bio-industrie werden de biggetjes door de fokker zonder narcose gecastreerd (nu mag dat niet meer, maar wie controleert dat?). Met 6 weken werden de biggetjes van de moeder afgehaald voor de verkoop. Dan waren ze nog piepklein en meer geld waard. De moedertjes konden dan weer door voor de volgende ronde. Hoe lang de minifokzeugjes meegingen en wat er na gedane arbeid met ze gebeurde, heb ik maar niet meer gevraaagd. Dat kon ik zelf wel bedenken. Vast geen welverdiend pensioentje.

MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN
Minivarkentjes vallen onder het Ministerie van Economische Zaken.
Zie NVWA

MINIVARKENS.NL
De site met vragen en antwoorden over het houden van minivarkens. Waargebeurde casussen van baasjes die met hun handen in het haar zitten. Van mijn uitgebreide antwoorden op de klachten, teleurstellingen en drama’s gaat hopelijk een preventieve werking uit. Opdat er niet nog meer minivarkens de dupe worden. En het eens zo mooie sprookje van een minivarkentje in huis in duigen valt.
Zie sprookje

MISHANDELEN
Er zijn meerdere vormen van minivarkensmishandeling: vetmesten tot een obese varken, gebruiken voor ontgroeningsrituelen, voor de grap dronken voeren, onverdoofde castratie, verwaarlozing, eenzame opsluiting, neusringen en/of neuskrammen inbrengen, lijfstraffen als ze niet ‘gehoorzamen’ en verder iedere vorm van dwang, zoals: tuigjes omdoen, gedwongen uit wandelen gaan, kleertjes aan, op de kattenbak moeten, etc.
Zie feeden – neusring – studenten

MISS PIGGY/MUPPET SHOW
Zie aanvallen – take this

MISSIE
Hierbij de doelstellingen van Stichting Familie Bofkont / Het Beloofde Varkensland:
– Het op een constructieve en positieve manier geven van voorlichting over het wezen en de natuurlijke aard van landbouwhuisdieren middels het gedrag, de gewoontes en leefwijze van de leden van de Familie Bofkont, een aanzienlijke groep varkens, koeien en kippen die sinds 1995 zijn vrijgekocht / gered / opgevangen door communicatieadviseur Dafne Westerhof, de oprichter van Familie Bofkont / Het Beloofde Varkensland.
– Het werven van fondsen om de langlevende en oud wordende leden van Familie Bofkont in hun levensonderhoud en veterinaire zorg te kunnen blijven voorzien, tot ze ‘omvallen van ouderdom’.
– Het ontvangen van bijzondere doelgroepen zoals verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapte kinderen/ouderen en terminale patiënten die troost ontlenen aan het geluk van Familie Bofkont.
HOOFDLIJNEN BELEIDSPLAN
– Het geven van workshops aan burgers, boeren en zakenlui ter bewustwording van het welzijn van landbouwhuisdieren, ter lering en vermaak.
– Het realiseren en aanbieden van stageplaatsen voor studenten van nationaal en internationaal agrarisch onderwijs.
– Het trainen en opleiden van onderwijzers en docenten van lager en middelbaar onderwijs om zelfstandig een les dierenwelzijn aan hun leerlingen te kunnen geven.
– Het trainen van dierenpolitie, dierenartsen en andere professionals t.a.v. de problematiek rond ‘hobbyvarkens’.
– Het ontvangen van scholieren en studenten bij Familie Bofkont en het geven van gastcolleges op locatie.
– Het initiëren en vormgeven van PR activiteiten ter bevordering van het imago van landbouwhuisdieren.
– Het geven van lezingen, het organiseren van exposities en evenementen en het uitgeven van publicaties en voorlichtingsfilms
Zie filosofie

MISS UNIVERSE
Zie Miss Universe – Prins Harrie

MKZ
Mond- en klauwzeer. In 1997 heerste de varkenspest. Voor het eerst werden de anonieme varkens uit de bio-industrie zichtbaar door de beelden op TV. Vier jaar later werd Nederland opgeschrikt door de MKZ (mond en klauwzeer). Miljoenen varkens werden preventief ‘geruimd’. Ook hangbuikzwijntjes, Göttinger zwijntjes, Kune Kune’s en andere minivarkens. Op particuliere adressen, waar geen enkele sprake was van bedrijfsmatig gehouden geitjes, schapen, koeien of varkens, kwam de AID (thans NVWA) langs om de hobbymatig gehouden dieren preventief te doden. Dus ook dat ene microbiggetje in de huiskamer was de klos. Mensen die zich ertegen verweerden kwamen in de gevangenis terecht. Er is geen enkele reden om te denken dat het met een volgende MKZ uitbraak (of andere bemettelijke veeziekte) anders zou gaan. Het minivarken is en blijft voor de wet een varken. Gelijke monniken, gelijke kappen. In de tijd van mijn vaders Friese jeugd hing er wel eens een briefje aan het hek van een boerderij. Mond- en klauwzeer stond daar op gekrabbeld. Meer niet. Mijn vader wist dan dat hij daar een paar weken niet moest gaan spelen in verband met besmettingsgevaar. Zodra de koeien, varkens, geiten en schapen weer genezen waren, werd het briefje verwijderd en waren kinderen, buren en leveranciers weer welkom op de boerderij. Toen mijn vader verkering kreeg met mijn moeder hebben ze zelf ook wel eens mond- en klauwzeer gehad. Dat was vroeger heel gewoon bij boeren(kinderen). Zij noemden dat de Kissing Disease.

MODDER
Een minivarken heeft modder nodig om zich bij warm weer in af te koelen, tegen zonnebrand en om zijn huid te verzorgen. Met het afschuren van de opgedroogde laag modder worden huidparasieten zoals luizen verwijderd.
Zie afkoelen – jeuk – water – regen

MODDERPOEL
Een modderpoel is noodzakelijk, maar de rest van de buitenruimte moet droog zijn. Bij gebrek aan ruimte verandert het stukje grond in één grote blubberzooi waar de minivarkentjes noodgedwongen in rond moeten banjeren. Veel mensen denken dat varkens modder altijd heerlijk vinden. Dat is een groot misverstand. Niets is minder waar. Een varken gruwt van eeuwige blubber. Te koud, te nat, net zoals wij zelf niet voortdurend met je voeten, of nog erger, tot je oksels in koud water zouden willen staan. Dus voldoende buitenruimte zodat er altijd droge plekken over blijven, ook in de herfst en winter. Tip: voordat je überhaupt aan minivarkens begint te denken, kijk hoe de afwatering van het terrein is en de soort grond is ook van belang. Veengrond en klei zijn ongeschikt voor het houden van minivarkens omdat het water daar op blijft staan.
Zie afkoelen

MODDERVETTE MOKKELTJES

MODE
Minivarkentjes zijn nu in de mode. Er komt een dag dat ze dus uit de mode zijn. Kwestie van tijd. En waar moeten die overtollige minivarkentjes dan naar toe?

MOEKE & BIGGEN

MOREEL APPEL
Ik doe hierbij een moreel appèl aan het adres van minivarkensfokkers en minivarkensfora.
 Voor minivarkensfokkers: Ga geraniums kweken in plaats van levende wezentjes (scheelt diep dierenleed).
Voor minivarkensfora: Stop met het plaatsen van foto’s en filmpjes van schattige biggetjes en varkentjes op de fora (scheelt aanzuigende werking). Vergeet niet, dat net als in de kiloknaller-industrie, alle betrokkenen verantwoordelijk zijn voor het varkensleed. Datzelfde geldt voor het (vaak verborgen) leed van de minivarkens. Denk daar eens over na.
Zie mini bio-industrie – mishandeling – verborgen varkensleed

MORBIDE OBESITAS
Een morbide obese minivarken is een minivarken dat niks anders meer kan dan liggen vanwege het overgewicht.
Zie casus C. – obese – vetzucht

MUZIEK
Varkens zijn gevoelig voor klanken. Ze houden van muziek. Het liefst mierzoete melodieuze muziek. De romantische Andre Rieux met zijn gevolg op locatie tussen de varkens, daar hebben ze vast geen bezwaar tegen. Een zwaar getraumatiseerd (mini)varken is gebaat met rustgevende muziek. De volumeknop op zacht, iedere dag hetzelfde liedje op het zelfde tijdstip doet wonderen. De kracht van de herhaling. Zelf zingen kan ook. Steeds dezelfde mantra.
Zie klanken

© Dafne Westerhof

INDEX | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z