Letter A – van Aanbiddelijk tot Autonoom


INDEX | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

© Dafne Westerhof

AANBIDDELIJK
Oooooh, kijk nou toch! Wat scháttig! Dat smóeltje! Die óógjes! Die óórtjes! Die hóefjes! Kijk nou! Kijk nou! Hij gaat zomaar liggen! Té cute! Wat een zacht buikje! Wat liefffffff!!!!! Ik wil ook zo’n microbiggetje! Nú! Metéén! Wáár kun je ze krijgen?

AANDACHT – 1
Met deze Minivarkensgids wil ik aandacht vragen voor het minivarken. Niet zoals mensen WILLEN dat minivarkens zijn, maar zoals minivarkens ZIJN. Van nature. En daar zit een wereld van verschil tussen. Op Het Beloofde Varkensland wonen tientallen minivarkens. Groot, klein, jong, oud, onbevangen of getraumatiseerd, van geboorte tot de Big Sleep. Allemaal een andere achtergrond, allemaal een andere persoonlijkheid. Billie Bofkont was de eerste in 1997. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen. Deze minivarkentjes waren allemaal in nood en daarom hebben we ze opgenomen. Hoewel Het Beloofde Varkensland is opgericht als podium voor ex bio-industrievarkens kon ik mijn ogen niet sluiten voor de alsmaar groeiende problematiek rond minivarkens. Alle bovengenoemde minivarkens waren gedumpt, verwaarloosd, mishandeld of verlaten. Niet door boeren, maar door particulieren.

Zouden die mensen nu allemaal van die monsters zijn? Vast niet. Maar ook zij hebben een ding met elkaar gemeen. Wanhoop. Ze konden hun minivarkens niet meer aan. Dat blijkt ook uit de bergen mails die ik ontvang met vragen, klachten en teleurstellingen. Hoog tijd dus voor een praktisch naslagwerk over het houden van minivarkens. Eerlijke voorlichting van A tot Z waarbij ik altijd van het minivarken uitga. Mijn 20-jarige kennis en ervaring delen en verspreiden. Welkom in de wereld van minivarkens!
Zie aard

AANDACHT – 2
Al ben je nog zo verliefd op minivarkentjes, probeer je in te houden. Van verkeerde aandacht raken ze gefrustreerd en voor je het weet zijn ze voor altijd verpest. Wat is verkeerde aandacht? Als je voortdurend gehoor geeft aan je behoefte om met ze te kroelen, ze te roepen en met ze om te tutten. Dat is aandacht voor jezelf opeisen. Maar bedenk dat minivarkentjes voor zichzelf en vooral mét elkaar moeten mogen leven en niet voor jou. Aandacht wil lang niet altijd zeggen alsmaar aanraken of steeds maar weer iets lekkers geven. Aandacht geven is ook letterlijk even bij ze stilstaan en van een afstandje observeren hoe het met ze gaat. Hoe lopen ze? Hoe gedragen ze zich? Zijn ze op hun gemak? Zitten ze goed in hun vel?
Zie soortgenoot – tutten – wegkwijnen

AANDACHT – 3
Gefrustreerde minivarkens worden ontevreden. En ontevreden minivarkens lopen de hele tijd om aandacht te jengelen. Aandacht en eten. Want ze weten wat voor effect hun gemierk en gezeur heeft. Je wordt er namelijk stapelgek van. En wat doe je dan om het te stoppen? Juist. Dan geef je weer eten. En zo worden ze veel te dik. En ziek. Enzovoort, enzovoort.
Zie dik – eten – ziek

AAIEN
Over het algemeen houden minivarkens ervan om geaaid te worden. Maar niet allemaal, niet altijd en ook niet door iedereen. Sommigen lusten er wel pap van, anderen moeten er niks van hebben. Accepteer dat en dring het ze niet op. Mannetje Bromsnor van Het Beloofde Varkensland schiet onmiddellijk in de stress als iemand maar een vinger naar hem uitsteekt.
Zie Mannetje Bromsnor

AANLEUNWONING
Op Het Beloofde Varkensland wonen ex bio-industrievarkens, tamme wilde zwijnen en minivarkens. Ze leven met elkaar in alle vrijheid. Binnen, buiten, in zomer of winter, ze mogen het allemaal zelf bepalen. Op het erf staan verschillende onderkomens voor ze, van klein intiem schuurtje tot grotere stallen en een varkensmassagesalon. Voor elk wat wils. Maar ook een beschermde aanleunwoning. De oudjes die er aan toe zijn, trekken er uit eigen beweging in. Lekker rustig en geen gedoe meer aan hun hoofd. Dik stro, warmtelampen, geraniums, en een zitje voor bezoekers. Het ontbreekt ze aan niks. Oud geworden minivarkens slapen de hele dag. Van tijd tot tijd schuifelen ze naar de waterbak of hun w.c., om daarna weer snel weg te zakken in een diepe slaap. Dat kunnen ze jaren zo volhouden tot de Big Sleep. Soms wel 5 jaar. Sommige mensen maken de vergissing er dan een piepjong minivarkentje bij te willen plaatsen om wat meer leven in de brouwerij te krijgen. Een grote vergissing. Een hoogbejaarde man van 95 in het verpleeghuis taalt ook niet meer naar een partijtje voetbal met een knul van 10. Respecteer de ouderdom van minivarkens. Juist in de laatste jaren van hun leven hebben ze je inlevingsvermogen hard nodig.
Zie Billie Bofkont – Mannetje Bromsnor – Miss Universe – Theo – Varkensmassagesalon

AANNAME
Zie liefdesverdriet – rouw

AANPAK
Op Het Beloofde Varkensland gaan we altijd van de dieren uit. Zij zijn de baas over hun eigen leven en hun verzorgers passen zich daar bij aan. Dienaars en dienaressen der dieren. De varkens een vijfsterrenhotel en wij sloven wat af. Voor de minivarkens betekent dat dat er altijd rekening gehouden wordt met hun gevoelige natuur. Minivarkens raken snel overstuur en zijn gebaat bij een rustige op maat gemaakte benadering. Of dat nu om het voorzichtig verversen van hun strobed gaat of een aangepaste manier van narcotiseren voor een behandeling of operatie.
Zie dienstbaar

AANRAKEN
Als minibiggetjes ineens van boven af worden aangeraakt, kunnen ze zich de krampen schrikken. Varkens zijn prooidieren en dat voelt alsof ze door de vijand gegrepen worden. Ga dus altijd eerst door je knieën. Maak je klein en benader ze voorzichtig vanaf de zijkant. Volwassen minivarkens kun je meestal wel vanuit je staande positie op hun rug kriebelen of achter hun oortjes krabben. Maar ook dan is altijd een behoedzame benadering geboden.
Zie aaien – knuffelen – massage – prooidier

AANSCHAF
Alleen als je de juiste instelling, omstandigheden én ruimte hebt kun je je afvragen of je pakweg de komende 10-15 jaren voor twee minivarkens wilt gaan zorgen. En dan spreekt het voor zich dat je afgedankte minivarkentjes van Marktplaats haalt en de broodfokkers het nakijken geeft. Wil je toch per se een biggetje, neem er dan twee uit hetzelfde nest en informeer bij Het Beloofde Varkensland bij welke fokker. Maar misschien is het verstandig om toch nog eerst deze Minivarkensgids even helemaal uit te lezen…
Zie alleen – fokkers – Marktplaats – ruimte

AANVALLEN
Net als ieder ander varken kunnen minivarkens ook onverwacht ongenadig uitvallen. Bijvoorbeeld als je te dicht op hun lip zit of staat. Of ze stoort in hun bezigheden. Hou dus altijd rekening met voldoende ruimte rondom hun kopgebied. Doe je dat niet, dan kun je ineens een zijwaartse beuk van hun kop krijgen. Een behoorlijke klap, waar Miss Piggy uit de Muppetshow patent op heeft. Haar beroemde take this voor Kermit, waarbij hij door de lucht vliegt, is op daadwerkelijk varkensgedrag gestoeld.
Zie kopgebied

AANVOELEN
Een minivarken hou je niet voor de gek. Als er één dier alles aanvoelt, dan is dat het minivarken wel. Sfeer, spanningen, onraad, stemmingen, intenties, het minivarken heeft alles door. Ga er ook maar vanuit dat ze je gedachten kunnen lezen.
Zie intentie

AANWEZIG
Laat minivarkens steeds opnieuw wennen aan je aanwezigheid. Ook al wonen ze al jaren bij je. Loop je bijvoorbeeld hun leefruimte in, kondig je komst dan altijd even aan. Noem hun naam, praat wat tegen ze. Doe je dat niet, dan verstoor je hun privacy met irritatie of grote schrik tot gevolg, afhankelijk van hun karakter. Zelfs Billie Bofkont, die sinds 1997 op Het Beloofde Varkensland woonde, stelde het nog steeds op prijs dat zijn territorium gerespecteerd werd.
Zie Billie Bofkont

AARD
Ook microbiggetjes hebben dezelfde aard als het wilde zwijn en het grote industrievarken. Ze hebben dus soortgenootjes nodig (bij voorkeur uit hetzelfde nest) en ruimte om naar hun aard te kunnen leven. Samen de leefomgeving verkennen, op onderzoek uitgaan, wroeten in de grond, foerageren, rondrommelen, de boel slopen, rusten en zonnen. In de groep (twee varkentjes of meer), maar ze willen zich ook kunnen afzonderen. En ze moeten natuurlijk een modderbad kunnen nemen.
Zie soortgenoot

AARDE
Grond is van levensbelang voor minivarkens. Ze steken hun nieuwsgierige neusjes erin op zoek naar wormpjes, larfjes, insecten, engerlingen, haarworteltjes van gras, etc. Ook eten ze aarde vanwege hun ijzerbehoefte. Met hun sterke snuit maken ze een modderpoel om in de natte aarde te kunnen zoelen.
Zie modderpoel – zoelen

AARDAPPELSCHILLEN
Les 1 van voedingsleer op de boerenschool:
Geef minivarkens nooit rauwe aardappels of aardappelschillen. Hun darmen verteren dat niet. Gekookte aardappelen of gestoomde aardappelschillen kunnen wel, maar pas op, zeker minivarkens worden er moddervet van.
Zie boerenschool

AARDAPPELSCHILMESJE
Komkommerschillen zijn wel geschikt. Maar opgelet met het omkiepen van het mandje. Controleer altijd of je het aardappelschilmesje niet per ongeluk mee weggooit! Minivarkentjes zijn zo gulzig, voor je het weet happen ze in het mesje.
Zie eten

AASETERS
Kijk niet vreemd op als minivarkentjes ineens met smaak op een dode rat, muis of duif staan te smakken. Al ligt die rat 6 weken dood op het erf, minivarkens gaan ervan uit hun dak.
Zie smaakpapillen

ACCEPTATIE
Als minivarkens begrepen en geaccepteerd zouden worden zoals ze van nature zijn, echte varkens dus, dan zouden er niet zoveel ongelukkige minivarkens op de wereld hoeven zijn.
Zie boerderijdier

ACCLIMATISEREN
Gun je nieuwkomer alle tijd van de wereld om te wennen aan de nieuwe leefomgeving. De ruimte, stemmen, geuren en aanwezigheid van zowel mensen als andere dieren. Zijn er al andere (mini)varkens, laat de nieuwkomer dan meteen naast ze wonen met een goede afscheiding ertussen. Wees kalm, geef behoedzaam eten en drinken, praat op aardige toon, maar laat het beestje verder met rust en wacht net zo lang met aanraken tot het naar jou toe komt. Geduld, geduld, geduld. En… voorlopig geen bezoek om de nieuwe aanwinst te komen bewonderen.
Zie vreemde varkens bij elkaar plaatsen

ACHTELOOS
Achteloze, onverschillige mensen zijn niet geschikt om welk dier dan ook te houden. En zeker geen complexe minivarkentjes die qua karakter en gedrag van nuances aan elkaar hangen.
Zie baasje – complex

ACHTERDOCHT
Zie argwanend

ADOPTIE
Zie Het Beloofde Varkensland

ADEMHALING
Normale ademhaling is 8 – 18 teugen per minuut. Te dikke minivarkens kunnen enorm snurken vanwege de vetkwabben om hun luchtwegen. Obese minivarkens kunnen het om die reden ook steeds benauwder krijgen en op den duur zelfs stikken.
Zie Bokita – dik – Lady Lolita – obese – snurken – vetkwabben

ADVOCAAT VAN DE DUIVEL
Stel: je denkt dat je wild bent van microvarkentjes en dat je niet verder kunt leven zonder zo’n schattig beestje om je heen. Lees dan eerst alle ervaringen van mensen die dat ook dachten op Minivarkens.nl. Wil je dan tóch nog doorzetten (die mensen bestaan), laat je dan ondervragen door een advocaat van de duivel. Die mag je alle als-dan vragen stellen. Wat doe je als ie je ijskast plundert? Je mooie kamerplanten opeet? In je benen gaat bijten? De hele boel bij mekaar gilt? Je huis sloopt? Je relatie op scherp zet? Als je gaat scheiden? Als je op vakantie wilt? Ernstig ziek wordt? Je baan kwijt raakt? Met andere woorden: de verantwoording voor een minivarken staat gelijk aan dat voor een kind. Alleen slaan minivarkens niet – zoals kinderen – op een gegeven moment hun vleugels uit. Minivarkens moeten hun leven lang bij je kunnen blijven. Wat er ook gebeurt. Want asiels voor varkens zijn er niet.
Zie asiel – levensverwachting

AFHANKELIJK
Niets erger dan minivarkens die afhankelijk gemaakt zijn van mensen. Die kunnen alleen nog maar jengelen. Om aandacht en eten. Weg eigenheid van het van nature zo leuke, autonome minivarken. Wat overblijft zijn verpeste stakkers. Vervelende klieren, die men liever kwijt dan rijk is. Voortdurend met mensen in één ruimte verblijven is funest voor de ontwikkeling van het minivarken. Daarmee zijn minivarkens per definitie ongeschikt voor in huis. De dagen uit een mensenleven staan bijvoorbeeld bol van eetmomenten. Daar ga je al. Zodra minivarkens mensen met eten associëren, zijn ze afhankelijk geworden. Bedelaars die net zo lang doorzaniken (of bijten!) tot ze ook die chips krijgen. Hetzelfde geldt voor aandacht. Voortdurend aaien, friemelen en frunniken is niet goed. Dat tast hun eigenheid en minivarkens-welzijn aan.
Zie aandacht – eetmomenten – opvoeden

AFKOELEN
Omdat ze geen zweetklieren hebben, kunnen minivarkens niet transpireren. Om af te koelen gaan ze daarom met hun buik in de modder en/of water liggen. Via hun buik koelt zo hun hele lichaam af. Vaak rollen ze daarbij beurtelings op hun linker- en rechterzij. De uitzondering bevestigt de regel: Niet ieder varkentje wil in de modder. Zij verkiezen de schaduw. Zorg dus ook voor voldoende schaduwplekken.
Zie modder – zoelen

AFRASTERING
Net als de everzwijnen van de Veluwe, zijn ook minivarkens onverbeterlijke uitbrekers. Hun terrein kun je het beste met kastanjehouten paaltjes en schapengaas afrasteren. Hoe? Stuur een mail naar mail@hetbeloofdevarkensland.nl voor een uitgebreide uitleg. Nadeel van schapengaas is wel dat volwassen mannetjes met hun slagtanden in het gaas kunnen blijven hangen. Als je rijk bent kun je beter kiezen voor een volledige afrastering van gekloofde latten van Frans kastanjehout. Of er voor sparen.
Zie paaltjes – schapengaas – schrikdraad – slagtanden – terrein

AFSCHEID
Helaas is het weinig minivarkens gegeven dat ze op een dag niet meer wakker worden. Als hun tijd gekomen is, zul je de meeste minivarkens een handje moeten laten helpen door de dierenarts. Maar wanneer neem je afscheid? De kunst is niet te vroeg te zijn, maar zéker niet te laat. Laat het belang van je minivarken altijd het zwaarst wegen. Als na onderzoek blijkt dat het geen toekomst meer heeft en pijn lijdt, laat het dan uit zijn lijden verlossen middels euthanasie. Op Het Beloofde Varkensland laten we ze na het inslapen nog drie dagen ‘boven de grond’, mits het weer dat toelaat. Zo heb je de tijd om vorm te geven aan het afscheid. Laat je je andere dieren nog in- en uitlopen bij het overleden minivarken? Willen je eigen vrienden nog langskomen? En wat wordt het? Begraven, crematie of Rendac?
Zie begraven – crematie – Rendac

AFSCHEIDING -1
Zie afrastering – omheining – vechten

AFSCHEIDING – 2
Berige zeugjes kunnen een glinsterende, transparant witte of wat bloederige afscheiding uit hun gezwollen kling krijgen.
Zie berig – kling

AFSCHIETEN
Gedumpte minivarkens moe(s)ten officieel door de overheid afgeschoten worden. Een enkele boswachter gaat tegen de wil van zijn baas in en belt Het Beloofde Varkensland, maar reken maar dat er al heel wat gedumpte minivarkens ongezien het loodje gelegd hebben. Wat niet weet…
Zie boswachter – dumpen – Hoenderloo

AFVALLEN
Als minivarkens eenmaal te dik zijn, zijn die kilo’s vet er bijna niet meer van af te krijgen. Met alle kwalijke gevolgen van dien.
Zie buikvel – make over – narcotiseren – obese

AFWISSELING
Minivarkens vervelen zich snel. Varkens hebben een uitdagende leefomgeving nodig vol afwisseling. Je ziet het ook aan hun gedrag. Dat wisselen ze voortdurend af. Zie je ze hier, dan lopen ze even later weer daar. Liggen ze daar, dan staan ze ineens weer voor je neus. Minivarkens houden het nooit lang op één plek uit. Altijd nieuwsgierig naar wat er elders nog te beleven valt.
Zie leefomgeving – verveling

AID
Voorheen AID. Algemene Inspectie Dienst. Viel onder voormalig Ministerie van Landbouw. Nu NVWA. Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Valt onder Ministerie van Economische Zaken.
Zie NVWA

AGRESSIE – 1
Minivarkens zijn van nature agressieve beestjes. Geen dier zo heetgebakerd als het minivarken. Als het ze niet bevalt, gaan ze elkaar te lijf. Meestal gaat het om kortstondige kiftpartijtjes. Het gaat er even heel fel aan toe met een hoop gedoe en gebrul. Degene die het hardst schreeuwt, gaat verliezen. Maar even later liggen ze weer lekker buik tegen buik. Zo zijn minivarkens. Het hoort erbij. Wen er maar aan.
Zie kiften – kort lontje – vechten

AGRESSIE – 2
Minivarkens die uitsluitend in huis gehouden worden, raken gefrustreerd en kunnen agressief worden. En raad eens wie ze dan gaan bijten?
Uit de Telegraaf van 11 maart 2011:
MAN TRAPT HANGBUIKZWIJNTJE DOOD – Een 27-jarige man uit Arnhem heeft het hangbuikzwijntje van zijn partner zo hard getrapt, dat het diertje is overleden. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft de Arnhemmer een proces-verbaal gegeven voor de mishandeling. Dat liet een woordvoerder van de Dierenbescherming vrijdag weten. Het drie maanden oude hangbuikzwijntje woonde in huis. Het diertje beet de man in zijn voet, waardoor die in woede uitbarstte. Hij trapte het zwijntje vijf keer hard en verliet daarna de woning. Zijn partner trof het dier bloedend aan. Even later overleed het.
Bij sectie op het zwijntje door mensen van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht bleek dat het dier onder meer onderhuidse bloedingen, bloedingen in borst- en buikholte en een klaplong had opgelopen.
Zie emphatie – geduld

ALLEEN
Minivarkentjes een soortgenootje onthouden omdat ze zich dan uitsluitend aan de eigenaar gaan hechten, het komt helaas maar al te vaak voor. Overbodig om te zeggen dat dit een egoïstisch standpunt is. Om niet te zeggen wreed. Hoeveel honden, poezen of konijnen er ook zijn, het gaat om een sóórtgenoot. Veel gehoord argument is ook dat minivarkentjes van verschillende afkomst niet bij elkaar te plaatsen zouden zijn. Dat kan wel, als je maar weet hoe.
Zie nest – vreemde varkentjes bij elkaar plaatsen

ALLERGISCH
Sommige mensen schijnen plotseling allergisch voor minivarkentjes te zijn als ze er weer van af willen. Maar zit je ineens onder de rode, jeukende plekken, dan is de kans groot dat je inderdaad (tijdelijk) schurft hebt. Niks aan de hand, gaat vanzelf weer over. Ik spreek uit ervaring.

ALLESETERS
Eén van de grootste misverstanden over minivarkens is dat je er ‘van alles in kunt gooien’. Op Marktplaats worden minivarkens soms zelfs aangeprezen als handige kliko’s: ‘Nooit meer ruzie over wie de vuilnisbak buiten moet zetten!’ staat er dan als unique sellingpoint bij. Vergeet het maar. Inderdaad, minivarkens zijn omnivoren maar dat betekent nog niet dat ze ook alles lekker vinden. Integendeel. En zéker niet dat ze vetgemest moeten worden alsof ze slachtvarkens zouden zijn.
Zie omnivoor – smaakpapillen – swill – voeren

ALTERNATIEVE GENEESKUNDEZie anti-biotica – ziek – ziektes

ANARCHISTEN
Minivarkens doen altijd wat jij niet wilt. Ze breken in, plunderen de voorraadkast, gooien prullenbakken om, smakken de televisie tegen de vlakte, vreten je kamerplanten op, de bast van je bomen, vernielen je gazon. Slopen de omheining en lopen ineens op de openbare weg. Kortom: ze ontregelen voortdurend je leven. Kun je daar tegen? Als enige mate van anarchisme jezelf ook niet vreemd is, is er niks aan de hand, mits je bereid bent om continu de schade te herstellen. Anders heb je een probleem. Een groot probleem.
Zie inbreken – slopen – uitbreken

ANGSTIG
Als prooidieren zijn minivarkens voortdurend op hun hoede. Ze staan altijd ‘aan’, zodat ze bij onraad onmiddellijk kunnen vluchten. Vermijd iedere situatie waarin angst de kop kan opsteken. Zoals tegen hun wil optillen, tegen hun wil een tuigje omdoen, tegen hun wil mee uit wandelen nemen. Wanneer weet je dat het tegen hun wil is? Als ze gaan tegenstribbelen, spartelen en krijsen weet je dat je moet stoppen ze jouw wil op te leggen. Vergis je niet: angst bij minivarkens kan een acute hartaanval veroorzaken.
Zie prooidieren -stress – vlugschrift – wandelen

ANOREXIA
Fokkers van ‘microbiggetjes’ claimen allemaal dat zij het kleinste varkentje ooit fokken. Sommigen gaan zo ver in hun concurrentiestrijd dat ze hun minivarkentjes moedwillig klein houden door ze consequent te weinig eten te geven. Om die reden geven ze ook vaak verkeerd voedingsadvies. Die ‘anorexiavarkentjes’ hebben niet alleen altijd honger, maar ook een chronisch tekort aan de noodzakelijke vitaminen en mineralen. Met alle gevolgen van dien.
Zie concurrentie

ANTIBIOTICA
Als minivarkens iets mankeren dat niet zonder antibiotica te bestrijden is, kunnen ze net zo’n lange kuur nodig hebben als honden en poezen. Veel veeartsen en dierenartsen geven korte kuren, omdat ze dat zo gewend zijn in de bio-industrie. Dat drukt de kosten. Maar een 14-daagse kuur is ook voor een ernstig ziek minivarken noodzakelijk. En als het ene antibioticum niet aanslaat moet er overgestapt worden op een ander, net zolang tot er verbetering optreedt. Laat je dierenarts een antibacteriogram maken, daarmee kan het meest effectieve antibioticum bepaald worden.
Zie dierenarts – veearts – ziekte

ANUS
Zie zetpil

APARTZie bijzonderAPATISCH
Een minivarken kan apatisch zijn als het te weinig prikkels krijgt zonder soortgenoot. Ook minivarkentjes die alleen achterblijven na de dood van hun maatje kunnen apathie vertonen. Maar het kan ook gewoon betekenen dat ze iets onder de leden hebben. Bel de dierenarts, sluit eerst alle lichamelijke kwalen uit, voor je denkt dat je minivarkentje in de rouw is of ‘liefdesverdriet’ heeft.
Zie liefdesverdriet – rouw

APPELS
Minivarkens zijn dol op appels. Maar appels bevatten veel suiker waar minivarkens moddervet van worden. Geef dus nooit meer dan een paar stukjes per keer. En altijd tijdens het voeren.
Zie eten – tussendoortje – voeren

APPELMOES
Stokoude minivarkentjes die niet lang meer te leven hebben en niet zo goed meer kunnen bijten, doe je een groot plezier met (warme) appelmoes. Ze zijn er dol op en te dik worden maakt in de laatste fase van hun leven niet meer uit. Verwen er dan maar op los, zolang het nog kan.
Zie stokoud

APPELSAP
Minivarkens die je aan het drinken moet zien te krijgen als ze ziek zijn of na bijvoorbeeld een operatie, hebben meestal wel zin in wat appelsap. Geef goed sap (bijvoorbeeld Flevosap). Ook hier geldt: niet in het dagelijkse leven, want er zit teveel suiker in. Je kunt er ook slapsap van maken door verdunning met wat water. En neem dan vooral zelf ook een glaasje, want slapsap is heerlijk.
Zie operatie – ziek

ARGWANEND
Minivarkens hebben van nature een achterdochtig karakter. Als ze een akelig verleden hebben, zal argwaan zich in verhevigde vorm manifesteren, vaak op het extreme af. Blijf in dat geval altijd omzichtig en liefdevol met ze omgaan. Hou extra rekening met hun gevoeligheden. Hangbuikzwijn Theo haalden we naar Het Beloofde Varkensland nadat hij op een akker gedumpt was. Theo was zwaar getraumatiseerd; een minivarken met een oorlogsverleden. Leren omgaan met Theo werd Hogeschool Communicatie.
Zie Theo

ARTROSE
Als minivarkens ouder worden gaan ze moeilijker lopen. Oude minivarkens moeten behandeld worden tegen artrose. Je begint met glucosamine als smeermiddel tegen pijnlijke gewrichten. Dat duurt een paar maanden voor het werkt. Als je merkt dat lopen echt pijnlijk begint te worden, vul je de glucosamine aan met dagelijks ibuprofen en ranitidine (maagbeschermer). Iedere dag voor de rest van hun leven, verstopt in een stukje brood met dik pindakaas. Alles verkrijgbaar bij Kruidvat of Trekpleister.
Zie gewrichten -ibuprofen – pindakaas – stijf

ASIEL
Aankomende varkenshoeders moeten zich van tevoren het volgende goed realiseren: Als de eerste verliefdheid voorbij is, blijven de plichten wél bestaan. Snoezige biggetjes worden groot, krijgen praatjes, blijken veel lastiger dan je ooit verteld was, maar je zult zelf voor de rest van hun levens voor je minivarkentjes moeten blijven zorgen. Want… er zijn geen varkensasiels.
Zie advocaat van de duivel – verplichting – vlugschrift – wittebroodsweken

ASSOCIEREN
Voorkómen dat minivarkens mensen met eten gaan associëren is een hele kunst waar je de rest van je leven op kunt blijven oefenen. Met andere woorden: twee keer per dag eten geven en beslist niet vaker.
Zie afhankelijk – discipline – eetmomenten

AURA
De privé-zone rondom het lichaam van minivarkens, met name het intieme gebied rondom de kop. Daar gelden in het contact van mens tot minivarken dezelfde beleefdheidsregels als bij mensen onder elkaar. Niet op iemands lip gaan zitten. Nooit iemand zomaar in het gezicht aanraken, tenzij je geliefde bent of familie. Datzelfde geldt voor omgaan met minivarkens die jou niet kennen. En zelfs als dat wel het geval is. Blijf altijd rekening houden met die take-this van Miss Piggy uit de Muppetshow.
Zie contact maken -‘take this’

AUTONOOM
Minivarkens zijn autonome beestjes. Ze lijken dus in geen enkel opzicht op honden, behalve dat het sociale wezens zijn. Maar van een minivarken een hond willen maken middels opvoeding is net zo dwaas als een hond willen omturnen tot minivarken. Sommige fokkers bakken ze wel heel erg bruin. Die beweren glashard dat minivarkens geen eigen wil hebben en – mits getraind – graag doen wat het baasje wil. Wat zou die fokker er van zeggen als we van hem een tamme rat zouden willen maken? Of een eekhoorn? Mits we hem of haar maar goed trainen?
Zie pervers – wil

© Dafne Westerhof

INDEX | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z