Letter B – van Baas tot Buren


INDEX | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

© Dafne Westerhof

BAAS
Een varken is een groepsdier. Dat geldt voor alle varkens, van ‘microbiggetje’ tot wild zwijn. Er bestaat onderlinge rivaliteit, maar dé grote baas van allemaal kennen ze niet. Bij een groep varkens is er dus geen sprake van een vaste leider zoals bij een kudde koeien of een roedel honden. Ieder varken heeft een positie ten opzichte van ieder ander varken uit de groep. In geval van twee minivarkens is er wel sprake dat de één bazig is over de ander. Maar dat is ook weer veranderlijk. Die rolverdeling is gedurende hun hele leven inwisselbaar, afhankelijk van de omstandigheden.
Zie groepsdier – soortgenoot – rotte

BAASJE
Mensen met een hond worden het baasje van hun hond genoemd. Voor de verhouding mens/hond gaat dat ook op. Maar bij varkens is dat een heel ander verhaal. Minivarkentjes lachen je vierkant uit. Er is er maar één de baas over hun eigen leven en dat zijn zij. Minivarkens zijn hun eigen baas. En als je zo onverstandig bent om ze in huis te willen houden, worden ze de baas over jou en je gezin. Als biggetje is het nog te overzien. Dan zie je ook nog veel door de vingers omdat je ze dan nog zo schattig klein vindt. Maar het is niet toevallig dat juist de 2-jarige minivarkens in de mailbox van Het Beloofde Varkensland terecht komen. Of op Marktplaats. Dan is daar al minstens een jaar van doffe ellende aan vooraf gegaan.
Zie hond

BABY
Het grootste misverstand over ‘microbiggetjes’ is dat ze klein zouden blijven. Maar een ‘microbiggetje’ is geen teruggefokte miniatuur van het minivarken. Om te beginnen is het woord ‘microbiggetje’ een slim bedachte marketingterm. Een misleidend reclamepraatje. In werkelijkheid is het ‘microbiggetje’ de báby van een minivarken. En alle baby’s worden volwassen. Ook babyvarkentjes, die pas op 5-jarige leeftijd volwassen zijn. Die zogenaamde ‘microbiggetjes’ zijn dan minimaal 60 kilo en vaak nog veeeeel meer.
Zie klein – microbiggetje -lariekoek

BAD
Er is geen enkele reden om minivarkentjes in bad te doen. Het verstoort hun natuurlijke huidvetten en ze krijgen er een geurtje van dat ze van zichzelf en elkaar vervreemdt. Minivarkentjes houden zichzelf schoon door het nemen van een modderbad en/of te schuren.
Zie geur – modderbad – schuren

BANG
Een angstig minivarkentje dat niet weg kan komen, maakt zich klein en knijpt de staart tussen de benen. Ik zag in Amsterdam een vrouw met een minivarkentje aan een tuigje voor Albert Heijn staan. Het beestje wilde daar overduidelijk niet zijn. Kopje naar beneden, afgezakt kontje, staartje tussen de benen. Wat voelde het zich daar onveilig. Arm beessie. Een beschamende vertoning.
Zie basisgevoel – lichaamstaal – prooidier – territorium – wandeling

BASISGEVOEL
Elk minivarken heeft recht op een basisgevoel van veiligheid. Een prooidier moet zich kunnen beschermen voor gevaar van buitenaf. Daarom bouwen minivarkens een nest van stro om in te schuilen en slapen. In dat zelfgebouwde nest kunnen ze zich verbergen. Daar voelen ze zich veilig. Er moet dus altijd ruim stro voor ze aanwezig zijn.
Zie slaapnest

BASISGEVOELENS
Net als de mens kent het minivarken de vier basisgevoelens:
1. Blij.
2. Boos.
3. Bang.
4. Bedroefd.
Zie emoties

BAZIG
Minivarkentjes zijn bazige beestjes. Ze laten zich niks vertellen en als ze wat ouder worden kunnen ze de macht in huis gaan overnemen. Lees de klachten van minivarkensbaasjes op Minivarkens.nl er maar op na. Zo’n coup kan gepaard gaan met gillen, kribbigheid en bijten. Moet je dat willen veranderen of moet je ze daar voor straffen? Nee. Dat helpt niet. Ze worden er alleen maar gefrustreerder van. Je moet ze gewoon nooit als huisdier nemen. Varkens moeten hun kuren op elkaar kunnen botvieren, buiten. Niet in huis op mensen.
Zie baasje – kort lontje

BEBOUWDE KOM
Vroeger was het in iedere gemeente verboden om varkens binnen de bebouwde kom te houden. Dat had een goede reden. Varkens zijn boederijdieren en kunnen in de bebouwde kom voor overlast zorgen. Vernielingen, lawaai, stank en ander ongemak. Aangezien minivarkens voor de wet gewone varkens zijn, gold/geldt ook voor hen een verbod binnen de bebouwde kom. Gemeenten knijpen tegenwoordig een oogje toe. Maar pas op: zodra de buren gaan klagen over stank en jammerende minivarkentjes, omdat ze hele dag alleen moeten zitten, komt het wetboek tevoorschijn en zal het minivarkentje onherroepelijk moeten verdwijnen.
Zie boerderijdier – buren – Rijdende Rechter

BED
Babybiggetjes hebben de lichaamswarmte en het lichaamscontact van het moedervarken en hun nestgenoten nodig. Dat is voor de kleintjes van levensbelang. De dierenopvang-organisaties te maken krijgen met een moederloos minivarkensbabytje, moeten één van hun medewerkers lief aankijken. Wie wil de baby de komende weken in bed nemen? Dat is minder romantisch dan je denkt. Meestal een aantal voedingen per nacht, soms om het kwartier om ze er door heen te slepen. Na een paar dagen zit je onder de blauwe plekken door het gestomp van hun neusjes op zoek naar een speen. En als het ze te lang duurt kun je ook nog een knauw krijgen. Als ze moeten piesen of poepen zullen ze zelf het nest (lees je bed) verlaten. Zorg daarom dat je matras op de grond ligt en hoop dat ze het op de krant doen, die je daarvoor hebt neergelegd… Als niet, niet boos worden en de boel gewoon schoonmaken. Het hoort er allemaal bij. Varkensmoedertje spelen is nu eenmaal hard werken. Ga het beestje in ieder geval niet frustreren door het te straffen en het op een kattenbak te dwingen. Het heeft het al moeilijk genoeg zonder zijn natuurlijke familie.
Zie kattenbak

BED OPMAKEN
Zie slaapnest

BEDROEFD
Een bedroefd – lees eenzaam – varken trekt zich terug en wordt steeds stiller.
Zie wegkwijnen

BEER
Mannetjes(mini)varken.
Zie borg

BEGRAVEN
Alle varkens – van klein tot groot – vallen onder de veewet. Ook minivarkens mogen dus niet na hun dood begraven worden.
Zie cremeren – Rendac

BEGRIP
Om minivarkens goed te leren begrijpen, moet je je echt in ze willen verdiepen. Niet als verplicht huiswerk, maar omdat je nieuwsgierig naar ze bent en ze razend interessant vindt. Voel je die aandrang niet en komt je niet verder dan oh wat schattig en oh wat lief, dan zijn minivarkens niet jouw beesten. (En kun je nog van een koude kermis thuiskomen).
Zie klein – complex – persoonlijkheid

BEKAPPEN
Zie hoefjes

BELANG
Zie fokkers

BELLETJES
Zie Kune Kune

BENADEREN
Als minibiggetjes ineens van boven af worden aangeraakt, kunnen ze zich de krampen schrikken. Varkens zijn prooidieren en dat voelt alsof ze door de vijand gegrepen worden. Ga dus altijd eerst door je knieën. Maak je klein en benader ze voorzichtig vanaf de zijkant. Volwassen minivarkens kun je meestal wel vanuit je staande positie op hun rug krabben of achter hun oortjes kriebelen. Maar ook dan is altijd een behoedzame benadering geboden.
Zie aanraken – prooidier

BENCH
Een grote maat hondenbench is handig om een biggetje of klein varkentje in te vervoeren. Leg stro of dekens op de bodem en strooi daar wat varkensmuesli over uit, dat leidt ze onderweg af ter voorkoming van teveel stress. Bij aankomst met twee man tillen en de bench recht en stabiel houden tijdens optillen en versjouwen. De bench op een rustige, tochtvrije plek zetten. Leg een doek op de helft van het dak, zodat het varkentje zich beschut kan voelen op deze voorlopig even eigen plek na bijvoorbeeld een verhuizing. Maar gebruik de bench beslist niet om een minivarkentje hele dagen in op te sluiten terwijl je naar je werk bent. (Je zult de mensen de kost moeten geven die er thuis zo’n gevangenis op na houden).
Zie biggetje – vervoeren

BERENGEUR
Een geoefende neus kan een beertje al ruiken terwijl het geboren wordt. Intacte beertjes – hoe jong ook nog – verspreiden een penetrante lucht die met de dag sterker wordt naarmate ze opgroeien. Geslachtsrijpe beertjes produceren schuim op hun bekjes met een lucht waar zeugjes helemaal wild van worden. Voor mensen is die stank niet te harden. Onder de dumpslachtoffertjes bevinden zich dan ook opvallend vaak ongecastreerde beertjes.
Zie castratie – dumpen – Kleine Theun – Ries – Stalker

BERIG
Als minivarkensvrouwtjes hun vruchtbare moment hebben, dan willen ze een beer en dat heet berig. De berigheid duurt zo’n 24 tot 48 uur en vindt iedere maand plaats. Dan is er geen land met ze te bezeilen. Symptomen: uitbreken, humeurig, tegen je aan duwen, bijterig, op andere varkens springen (of op jou, je kinderen of je visite) ingetrokken flanken, weinig eetlust en een gezwollen kling met glinsterende afscheiding. Laat zeugjes tijdens de berigheid zoveel mogelijk met rust. Het gaat vanzelf weer over. Tot de volgende keer. Maar veel beter is het om ze te laten steriliseren. Daar bewijs je ze een grote dienst mee en je voorkomt bijtincidenten. Er is wel een prikpil, maar lang niet alle minivarkenszeugjes slaan daar op aan.
Zie Co Woudsma – kling – prikpil -sterilisatie

BEROEMDE BOFKONTEN
Zie Familie Bofkont Boek

BESSIE BOFKONTZie Billie Bofkont – Familie Bofkont Boek

BESSIE DE TWEEDE
Minivarkentje van enkele maanden oud, in 2010 gedumpt door studenten. Zwierf door de achtertuinen van de Herengracht in Amsterdam. Extreem schuw. Vereiste een slimme strategie om haar te pakken te krijgen. Heeft alles bij elkaar een week geduurd. Toen pas kon dierenarts Peter Klaver haar eindelijk darten en Bessie ging mee naar Het Beloofde Varkensland.
Zie Bokkie – Familie Bofkont Boek

BEUK
Plotselinge zijwaartse klap van de minivarkenskop. Doen ze bij elkaar als ze het even helemaal zat zijn. Kan hard aankomen. Soms kan de ontvanger een paar dagen met een scheef kopje lopen door verrekking van de halsspier. Maar minivarkens kunnen mensen ook zo’n beuk verkopen. Bij mannetjesvarkens met slagtanden moet je daar extra alert op zijn. Als je je in de lichaamstaal van minivarkens verdiept, kun je zo’n beuk wel zien aankomen. Meestal stond, zat of lag je dan teveel op hun lip. Volwassen industrievarkens kunnen vanuit een liggende houding met zo’n beuk een gewicht van 200 kilo lanceren. Minivarkens kunnen ook vanuit ontspannen liggen ineens met hun kop opzij slaan.
Zie aanvallen – kopgebied – lichaamstaal – slagtanden -‘take this’BEVALLING
(Mini)varkens zijn drie maanden plus drie weken plus drie dagen drachtig. De zeug die voelt dat ze gaat werpen, zondert zich af om een werpnest te bouwen van takken en bladeren. Zo gaat dat bij wilde zwijnen in de natuur en als de zeugen in de bio-industrie de kans kregen, zouden ze het net zo doen. Het minizeugje doet hetzelfde en heeft veel stro nodig op een warme, droge en beslist tochtvrije plek. De geboorte moet in alle rust plaats vinden en duurt meestal drie tot vier uur. Tussen de geboorte van de biggen zit meestal een kwartier. Minivarkens krijgen gemiddeld tussen de 4 en 12 biggetjes. Althans, zo is de theorie. Maar de bevalling van Miss Universe ging totaal anders.
Zie Familie Bofkont Boek – Miss Universe – MoekeBEVRUCHTING
Let op: minibeertjes kunnen al dekken vanaf de derde maand. Met succes! Ze maken de vrouwtjes – óók hun moeder en hun zussen -het hof met porren in de flanken, opduwen, grommen etc. Het gaat er bepaald niet zachtzinnig aan toe. Voor de daad zelf nemen ze uitgebreid de tijd. Na het happy end blijft het mannetje nog een poosje in het vrouwtje nagenieten.
Zie Familie Bofkont Boek – geslachtsrijp – Miss Universe – Moeke – Prins Harrie – Zwarte Prins

BEZINT EER GE BEGINT
Laat je niet gek maken door (social) media. De juichverhalen over minivarkens in huis gaan altijd over nog jonge biggetjes en varkentjes. Maar minivarkentjes laten zich niet ‘ombouwen’ tot een gehoorzame hond. En gelijk hebben ze. Zij willen gewoon varken zijn. Naarmate ze opgroeien krijgen ze steeds meer praatjes en worden lastig. In de populaire serie Divorce scharrelt een minivarkentje door de woonkamer. Dus waarom dan ook niet in jouw huis? Acteur Waldemar Torenstra heeft een boekje opengedaan over de opnames met dat ‘huisvarkentje’. Nauwelijks te doen omdat het beestje zich niet liet regisseren. Kevin, het eerste Divorce varkentje, was een grote rol in de serie toebedeeld, maar bracht het door zijn eigengereidheid niet verder dan figurant. Kevin de Tweede, zijn vervanger, bracht ook geen soelaas. En er zullen nog meer Kevins aan te pas gekomen zijn. Want is het niemand opgevallen dat Kevin in al die vier Divorce series geen centimeter gegroeid is? Laat minivarkens maar gewoon varkens zijn. Daar zijn ze voor bedoeld. Buiten. Met soortgenoten.
Zie biggenporno

BIEDEN – WAT HEB JE MINIVARKENTJES TE BIEDEN?
Wie minivarkentjes overweegt, doet er verstandig aan zichzelf van te voren een aantal vragen te stellen:

1.
WAAROM MINIVARKENS

Minivarkens zijn hip. Fokkers en (social) media tonen alleen schattige biggetjes. Een volwassen, kribbige, berige zeug krijg je nooit te zien.

VRAAG AAN MEZELF :

Heb ik me niet laten verblinden door de (social) media of mooie praatjes van fokkers? Waarom wil ik eigenlijk zo’n microbiggetje? Wil ik me wel echt verdiepen in het wezen en de ontwikkeling van een minivarken? Weet ik wel wat me te wachten staat?

2.
PERSOONLIJKE OMSTANDIGHEDEN

Een minivarken wordt bij een goede conditie gemiddeld 10 jaar. Naarmate ze ouder worden verandert hun karakter. Ze worden er niet makkelijker op. Herplaatsen is zo goed als onmogelijk. Oude minivarkens zijn niet aan de straatstenen te slijten. Varkensasiels bestaan niet.

VRAAG:

Hoe ziet mijn leven er uit? Wil ik (nog) carriere maken? (Lees te weinig tijd voor twee minivarkens). Werk ik de hele dag buiten de deur? Ga/wil ik nog verhuizen? Heb ik een stabiele relatie? (Veel minivarkens komen in de problemen als hun baasjes gaan scheiden). Zijn er kinderen? Wil ik nog kinderen? Kinderen en minivarkens zijn geen ideale combi in verband met de korte lontjes van minivarkens.

3.

MINI-VARKENS

Het woord mini is misleidend. Fokkers zeggen dat minivarkens met 2 jaar uitgegroeid zijn. Dat is niet waar. Ze groeien nog door tot en met hun 5e levensjaar. Dan pas zijn ze volwassen. Fysiek en mentaal. Een Göttingerzwijntje wordt bij verstandig voeren (dus nooit iets extra’s als tussendoortje) gemiddeld 50-60 kilo. Een hangbuikzwijntje 70. Vaak meer. Verstandig voeren bestaat uit onderhoudsbrok of varkensmuesli en onbeperkt hooi en water. Af en toe een stukje appel of komkommer tijdens het voeren erbij. Verder NIKS. Er gaan meer minivarkens dood aan vetzucht dan door ouderdom.

VRAAG:

Heb ik de discipline om mijn minivarkens geen tussendoortjes toe te stoppen? Valt dat wel vol te houden in een gezin waar man en kinderen ook die discipline moeten kunnen opbrengen?

4.

PLEK & RUIMTE VOOR TWEE MINIVARKENS

Minivarkens zijn en blijven boerderijdieren. Kunnen niet in huis aarden. Daar doe je ze ernstig tekort mee. Af en toe even ‘op bezoek’ in huis is leuk, maar hun eigen huis moet buiten staan. Minivarkens móeten met soortgenoten leven. En hun primaire levensbehoefte is kunnen wroeten in aarde en niet in het bankstel.
VRAAG:

Heb ik voldoende ruimte om twee minivarkentjes naar hun eigen varkensaard te laten leven? Mogen zij een stuk grond van tenminste 500 vierkante meter helemaal voor zichzelf omploegen? Is er voldoende afleiding in de vorm van spannende bosjes, zijn er voldoende schaduwplekken? Kunnen ze wat rondrommelen? Is er goede afwatering, opdat ze ‘s winters niet tot hun nek toe in de blubber moeten staan? Is er plek voor een goed tochtvrij stalletje met hooi en stro opslag? Heeft dat stalletje stahoogte, zodat de dierenarts er kan werken? Heb ik wel tijd en zin om iedere dag hun stront op te ruimen?

5.

MINIVARKENS & DIERENARTSEN
Minivarkents zijn net exclusieve oldtimers. Er zijn nauwelijks garages voor en er zijn geen onderdelen meer te verkrijgen. Met andere woorden, je zit met de handen in het haar als je minivarkentje wat mankeert, want er zijn nauwelijks dierenartsen die kennis hebben van minivarkens. En met ouderwetse veeartsen moet je nooit in zee gaan. Wie kan die beestjes dan behandelen? Wildlife dierenarts Peter Klaver stelt terecht dat minivarkens onder de exoten vallen. Hij behandelt aan huis, maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan.

VRAAG:

Ben ik in staat dat te betalen? En heb ik dat voor mijn minivarkens over?

6.

MINIVARKENS ZIJN VEELEISEND
Zoals gezegd: is er voldoende plek en een geschikte leefomgeving? En dan misschien nog wel het allerbelangrijkste: Passen minivarkentjes bij mijn karakter? Varkens – ook minivarkens – zijn rouwdouwers. Ze slopen alles wat los en vast zit, en veruïneren je lap grond tot een maanlandschap. Ze doen altijd waar ze zelf zin in hebben. Lijken in niks op een hond of poes. 
Anarchisten die de boel behoorlijk kunnen ontregelen.
VRAAG:

Wil ik dat? Kan ik dat? Wil mijn geliefde dat ook? Vergis je niet: minivarkens kunnen je huis en je huwelijk slopen. Minivarkens zijn complexe dieren, absoluut ongeschikt als ‘speelgoed’ voor kinderen.

CONCLUSIE

De hamvraag moet dus altijd zijn: Wat heb ik twee minivarkens eigenlijk te bieden? En dan nog iets:
Ga eerst eens een poosje voor andermans volwassen (mini)varkens zorgen. En als de liefde dan nog niet over is… dan pas kun je zeggen: ‘Ja ik wil! Ik wil voortaan met minivarkens gaan leven. In voor- en tegen spoed. Tot de laatste snik.’ En laat die laatste woorden heel goed tot je doordringen: tot de laatste snik. Want de meeste mensen houden het – ondanks alle goede voornemens – niet vol. En wie wordt de dupe?

BIG 1
Het jong van een beertje en een zeugje

BIG – 2
Minivarkensbiggetje dat in 2015 voor de ogen van een getuige uit de auto werd gegooid. De boswachter heeft het beestje kunnen vangen en sindsdien woont Big op Het Beloofde Varkensland. Helaas liep de Dierenpolitie op een dood spoor.
Zie Bokita – Familie Bofkont Boek

BIGGENZie blijBIGGETJE
Biggetjes van welk varkensras dan ook komen als complete miniatuurvarkentjes ter wereld. Ze zijn al helemaal af. Net bonsai boompjes. Alles zit er op en er aan zoals ook bij hun grote vader en moeder. Dat maakt ze onweerstaanbaar, maar het is ook misleidend. En daar maken fokkers van minibiggetjes handig gebruik van. Mensen die graag in sprookjes geloven, vragen zich dan ook niet af of het wel waar is wat de fokkers beweren: ‘Ze blijven klein hoor!’
Zie bonsaibiggetje fokker – sprookje

BIGGENPORNO
Al die filmpjes van snoezige-biggetjes-in-huis die het internet overvliegen. Té cute, me too, me too, staat er dan tig keer bij als commentaar. Waag het niet er een kritische noot bij te plaatsen. Je kunt de wind van voren krijgen.
Zie gehersenspoeld

BIJKLAUWTJES
Ieder varkenspootje heeft twee extra bijklauwtjes die ‘in de lucht hangen’. Evolutionair overblijfsel uit vroeger tijden. De bijklauwtjes fungeren als extra steun bij het lopen door drassige gebieden.
Zie hoefjes

BIJTEN
Gefrustreerde minivarkens bijten niet alleen elkaar, maar ook andere dieren, kinderen en volwassenen.
Zie frustratie – vlakke hand

BIJZONDER
Het minivarkentje wordt nu nog als een bijzonder ‘huisdier’ gezien. Maar als steeds meer mensen zo’n varkentje aanschaffen, is de exclusiviteit er gauw vanaf en ben je niet cool meer. Dan komt er weer een ander dier in de mode. Weet je zeker dat je minivarkensliefde oprecht en levenslang is?
Zie apartBILLIE BOFKONT
Werd in 1997 geboren uit zijn gedumpte ouders in het Midwolder bos. Toen de 11 biggetjes een paar maanden oud waren werden ze gevangen door boswachters. Daarbij zijn er veel omgekomen, omdat wandelaars er achteraan gingen jagen en de beestjes de autoweg op vluchtten. Billie B. en zijn zus Bessie kwamen op Het Beloofde Varkensland terecht. Zij waren de eerste gedumpte varkentjes die we opnamen. Er zouden nog vele volgen…
Zie Bessie – Familie Bofkont Boek

BINNENBEER
Een beertje met één of twee niet ingedaalde testikels wordt een binnenbeer genoemd. Dat wordt een ingewikkelde buikoperatie om ze te castreren. Niks dus voor een onervaren dierenarts. Vraag de beste.
Zie dierenarts Peter Klaver – Dumpie – Stalker

BIO-INDUSTRIE
Er is iets raars gaande in Nederland. Iedereen heeft de mond vol van varkensleed in de bio-industrie. Maar wie bekommert zich om de minivarkentjes die gefokt worden voor in de huiskamer? En daar niet kunnen aarden? Zoals iedereen weet wordt er in de bio-industrie geen rekening gehouden met de aard van het varken. Wat het varken wil is daar niet aan de orde. Maar voor minivarkens die in de mal van het huisdier geperst worden, geldt hetzelfde. In beide gevallen wordt geen recht gedaan aan het wezen van het (mini)varken.
Zie mini bio-industrie

BLACK BOYSZie Bofkonteiland – Familie Bofkont Boek – Kleine Beer – Maxie – WillyBLAFFEN
De korte felle blaf van minivarkens, waarna ze er als een speer vandoor gaan, kan schrik of blijdschap betekenen.
Zie geluiden – schrik – vrolijk

BLAUWE PLEKKEN
Minivarkens kunnen je blauwe kuiten bezorgen (en blauwe armen, blauwe dijen etc.) Hun neusjes zijn loeisterk, bepaald geen lekker gevoel als ze maar tegen je aan blijven duwen. Waarom ze het doen? Te vroeg uit het nest gehaalde biggen gaan op zoek zijn naar een speen. Grotere minivarkens stompen met hun neus tegen je aan als ze iets van je willen. Eten natuurlijk. En dan sporen ze je aan dat onmiddellijk voor ze te gaan regelen.
Zie neus – neusbot – wroetschijf

BLIJ
Van blije minivarkens word je zelf ook blij. Hun onbevangen uitgelatenheid is een lust voor het oog. Je kijkt je ogen uit. Rennen, plotseling stoppen en zich ineens op hun gat laten vallen. Meteen weer opkrabbelen, pirouetjes draaien, heen en weer swingen met hun lijfjes, elkaar achterna zitten. Elkaar opporren (dat heet biggen, als werkwoord dan). Biggen in de zin van opporren is een milde variant van hun latere gevechten. Zo zie je dat spelen een vorm van oefenen is.
Zie basisgevoelens – spelen

BLIND
Minivarkens worden blind als ze te veel eten krijgen. Dat wil zeggen: hun ogen verdwijnen achter de vetkwabben en daardoor kunnen ze niks meer zien. Na aanzienlijke gewichtsvermindering kan er vet rondom de ogen weggezogen worden en de oogleden gelift. Maar als je minivarkens serieus neemt mag het natuurlijk nooit zover komen.
Zie ooglift

BLOED AFNEMEN
Bloed afnemen bij varkens wordt ook wel bloed tappen genoemd. In de bio-industrie gaat dat met een neusstrop, waarbij het wel voor komt dat het betreffende varken van de stress en pijn een hartaanval krijgt en er in blijft. Op sommige kinderboerderijen die nog steeds zaken doen met ouderwetse veeartsen gebeurt het nog net zo. Ook bij de minivarkens. Deze marteling moet je minivarkens (en alle andere varkens) te allen tijde zien te besparen. Een bekwame dierenarts die het goed meent met minivarkentjes begint pas aan een bloedonderzoek nadat hij het (mini)varkentje eerst heeft genarcotiseerd.
Zie narcose – neusstrop

BOERDERIJDIER
Alle varkens zijn boerderijdieren. Ook de minivarkens. Ze hebben behoefte aan veel buitenruimte met voldoende afwisseling en een ruime, droge en tochtvrije ruimte (stal) om in te kunnen rusten en slapen. Minivarkens gedijen ook het beste op een boerderij omdat de buren daar meestal ver weg zitten. Minivarkentjes die krijsen om eten of gillen om hun zin door te drijven zullen op het platteland minder snel tot burenruzies leiden dan binnen de bebouwde kom.
Zie bebouwde kom – buren

BOERENSCHOOL
Ondergetekende van dit naslagwerk is communicatietrainer/adviseur, maar ging in 1994 naar de landbouwschool om zich te verdiepen in varkens, koeien, kippen en schapen. Wat zou er gebeuren als je deze consumptiedieren liet leven in plaats van ze op te eten? Na de les Geboortezorg Biggen (en de weigering van onverdoofde castraties, staartjes afbranden, hoektandjes afslijpen), ging het roer om. Niet tegen de boeren keren, maar kijken wat je zelf kunt doen. Het werd Het Beloofde Varkensland. Consumenten in contact brengen met de schoonheid van de beesten om ze te verleiden na te gaan denken over de grootschalige productie van vlees en zuivel. Sinds 1997 zijn ook tientallen gedumpte minivarkens op Het Beloofde Varkensland aangeschoven.
Zie Dafne Westerhof – castratie

BOFKONTBOS
Sinds 2011 de tweede locatie van Het Beloofde Varkensland, een hectare bos op de Zuidas van Amsterdam. Daar woont Betsy, drachtig vrijgekocht uit de bio-industrie. In haar boshuisje is ze bevallen van 6 beertjes en 4 zeugjes. Het hele gezin blijft bij elkaar tot ‘ze omvallen van ouderdom’. Project Betsy & Co heeft als doel de productievarkens een gezicht te geven door ze onder de mensen te brengen. Het Bofkontbos is ook de overwinteringsplek voor o.a. de 3 Black Boys en in het voorjaar van 2015 werd er ook nog een minivarkentje gedumpt: Dumpie.
Zie Betsy & Co – Black Boys – Dumpie -Familie Bofkont Boek

BOKITA
Op Zeeuws Meisje na het meest schrijnende geval uit de Familie Bofkont geschiedenis. Bokita komt uit België. Opgegroeid op een flat. Kreeg zoveel te eten tot dit ‘minivarken’ zo’n 100 kilo (!) teveel woog. Werd zwaar depressief door het verlies van haar zoon. Drie dierenartsen deden een poging om haar in te laten slapen. Dat mislukte door haar vetzucht. Nu woont Bokita sinds de zomer van 2015 bij Familie Bofkont. Overgevoelig varken dat van het minste geringste van slag is. Gelukkig heeft ze haar verloren zoon terug: Big!
Zie Big

BOKKIE
Piepklein studentenbiggetje. At niet omdat het pizza voorgezet kreeg, terwijl ze nog bij haar moeder had moeten drinken. ‘Maar jongens’, zei ik. ‘Dat is hetzelfde als een pasgeboren baby een patatje oorlog geven’. Bokkie werd naar Het Beloofde Varkensland gebracht. De studenten zouden haar ieder jaar komen opzoeken. Nooit meer iets van gehoord.
Zie Bessie de Tweede – Familie Bofkont Boek

BONSAI BIGGETJE
Het verwarrende van biggetjes is dat ze bij de geboorte al helemaal af zijn. Ze komen kant en klaar ter wereld. Heel anders dan kittens bijvoorbeeld. Van die blinde hulpeloze wezentjes denkt geen mens dat ze altijd zo blijven. Maar pasgeboren biggetjes van minivarkens zijn net bonsai boompjes. Complete varkentjes al, maar dan op Madurodam-formaat. Met pientere oogjes trippelen ze op hun miniscuul kleine hakjes in de rondte. En ze knorren ook al. Wie valt er nou niet voor zo’n te gek beestje? Fokkers zullen niet vertellen dat ze natuurlijk niet zo klein blijven. Hooguit wat groter. ‘Kijk maar naar hun mama. Groter dan hun moeder worden ze niet.’ Maar wat ze verzwijgen is dat het kersverse moedertje ook nog maar pas één jaar oud is. (Minivarkens kunnen zich immers al binnen het jaar voortplanten).
En wat zéker niet gezegd wordt is dat die schatjes pas op vijfjarige leeftijd volgroeid zijn. Dan zijn ze fysiek en mentaal volwassen. (Dat moedertje heeft dus zelf ook nog vier jaar groei voor de boeg).
Die snoezige bonsai biggetjes worden allemaal minivarkens van minstens 50 kilo. Als je geluk hebt. De meesten halen met gemak 70 kilo of nog veel meer.
Zie baby – Moesje & Co

BOOMSCHORS
Minivarkens zijn dol op boomschors. Als ze de kans krijgen schillen ze er met hun scherpe tanden en sterke kaken hele lappen vanaf. Om te voorkomen dat je bomen dit niet overleven, kun je de boomstammen met een zwart net inpakken. Alsof de bomen netkousen dragen. Heel sexy.
Zie kaak – tanden

BOOS
Met boze minivarkens kun je maar beter geen ruzie krijgen. Minivarkens zijn meestal kortstondig agressief. Tot de voglende keer. Dat wel.
Zie extravert

BORG
Borgjes zijn gecastreerde beertjes.
Zie ontmannen

BOSWACHTER
Zie afschieten – dumpen – Hoenderloo – Theo – Wim

BRAM

BRAMMETJE

BRANDWONDENZie levensverhaal Miss UniverseBRUILOFTSBIGZie cadeaubigBUIK
De buikjes van minivarkens zijn zeer gevoelig. Ze vinden het heerlijk om op hun zachte warme buikjes geaaid te worden. Doe dat wel voorzichtig. Niet onverschillig rossen of poeren.
Zie Rudy Kousbroek

BUIKVEL
Een extreem dik minivarken wordt ook wel een morbide obese varken genoemd. Na een dieet blijft een veel te ruim buikvel over dat over de grond sleept. Met hun korte pootjes trappen minivarkens dan op hun overhangende buikvel. Dat is erg pijnlijk en er blijft niks anders over dan deze schort in verschillende fasen operatief in te korten. Meerdere zware en kostbare operaties met veel risico en veel napijn, die voorkomen hadden kunnen worden.
Zie vetzucht – bijlage Bokita – Carly

BUREN
Buren die last hebben van gillende ‘microbiggetjes’ of stank van pies of poep kunnen daar met recht over gaan klagen.
Zie Rijdende Rechter

© Dafne Westerhof

INDEX | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z