Letter O – van Obesitas tot Overleven

INDEX | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

© Dafne Westerhof

OBESITAS
Er sterven helaas meer minivarkens aan vetzucht dan van ouderdom.
Zie eten – make-over – morbide obesitas – voeren – vetzucht

OBSERVEREN
Minivarkens leer je pas goed kennen door ze te observeren in interactie met andere minivarkens. Zo krijg je een goed beeld van hun natuurlijke gedrag. Neem daar de tijd voor. Observeer zonder zelf een rol te willen spelen in hun interactie. Dus niet roepen, aaien, voeren of wat dan ook.
Helemaal niks. Alleen je ogen en je oren de kost geven.
Zie aandacht

OBSTIPATIE
Een minivarken dat niet lekker kan poepen zal er lang over doen met als resultaat harde droge keutels. Vergelijkbaar met schapenkeutels. Vooral dikke oude varkens krijgen daar last van. Doe iedere dag een scheut olie door het voer. Zonnebleom, rijsteolie, olijfolie, alles is goed.
Zie ontlasting

OGEN
Alle (mini)varkens hebben van nature slechte ogen. Vanuit de natuur gezien hebben ze die ook niet echt nodig. Wilde zwijnen doen alles op reuk en gehoor. Hun ogen zijn klein zodat ze minder kwetsbaar zijn als ze zich een weg moeten boren door dicht struweel en struikgewas met scherpe doorns. Met hun slecht ontwikkelde oogjes zien (mini)varkens wel schimmen.
Zie zintuigen

OLIE
Zie obstipatie – huid

OMHEINING
Zie afrastering

OMHOOG
Een (mini)varken kan vanwege de lichaamsbouw (romp loopt over in nek) niet omhoog kijken. Ooit gooide ik eens een klokhuis vanuit een zolderrraam naar beneden voor de varkens. Eens maar nooit weer. De varkens schrokken zich zowat een hartverzakking. Ze hadden het gevaar letterlijk niet zien aankomen.
Zie nek

OMNIVOOR
Minivarkens zijn omnivoren. Ze eten zowel plantaardig voedsel als vlees. Toch is vlees sterk af te raden in verband met de besmettelijke varkenspest. Het is om die reden zelfs wettelijk verboden om varkens vlees of vleesresten te voeren.
Zie swill – varkenspest – voeren

OMWOELEN
Al roept de fokker nog zo hard dat minivarkentjes niet wroeten… Omwoelen en wroeten hoort bij ieder (mini)varken als eb bij vloed.
Zie aarde – gras – grasveld – grond – wroeten

OMTURNEN
Zie opvoeden

ONAFHANKELIJK
Zie autonoom

ONBEGREPEN
Zie complex

ONDERZOEKEN
Minivarkens zullen hun omgeving altijd voortdurend onderzoeken. Ze zijn heel bedrijvig. Of ze liggen. Of ze slapen. Daar zit niks tussen. Er moet dus wel altijd iets te onderzoeken zijn. Een te klein leefoppervlak of saaie omgeving is niet uitdagend genoeg. Uit verveling zullen ze dan de hele dag slapen, omdat er niks anders te doen is. In huis wordt ook altijd alles voortdurend onderzocht. En dus gesloopt. Ze daarvoor straffen is het ontkennen van hun aard en heeft dus geen enkele zin. Daar hou je alleen maar gefrustreerde minivarkentjes aan over.
Zie bijten – neus

ONRAAD
Een minivarkentje hou je niet voor de gek. Ze hebben altijd alles meteen in de gaten. Als ze onraad ruiken of ergens plotseling van schrikken Bijvoorbeeld van een onverwacht geluid of iemand die plotseling de hoek komt. Ze kunnen van het ene op het andere moment bevriezen en er een fractie later als een ongeleid projectiel blaffend vandoor vliegen.
Zie geluid

ONTEVREDEN
Een ontevreden minivarken herken je aan het gemierk. Dat gezeur en gejengel is altijd op mensen gericht. Minivarkens die met elkaar leven, zul je dat nooit horen doen. Als dat niet het beste bewijs is dat varkens sociale groepsdieren zijn en niet solitair bij mensen in huis horen te leven?
Zie groepsdier

ONTGROENEN
Studenten hebben iets met varkens. Een knor is een student die geen lid is van het corps. Menig minivarkentje werd aangeschaft en gebruikt in de ontgroeningstijd. Ze worden dronken gevoerd of erger. Ook worden minivarkentjes wel in studentenhuizen gehouden. Dat is een slecht idee. De varkentjes worden gevoerd met pizza, brood en chips. Tot de heren en dames studenen er genoeg van hebben en dan moet het minivarkentje weer vertrekken. Maar waarheen? –
Zie Bessie – Bokkie – Dumpie – LadyBoss – Maximiliaan – cadeaubig – studentenbig

ONTLASTING
De ontlasting van een nog jong minivakensbiggetje ziet er uit als een strengetje bolletjes. Als ze wat ouder worden, worden dat losse drollen. Pas op met abrupt overgaan van het ene naar het andere voer. Neem je bijvoorbeeld een minivarkentje over, vraag dan altijd wat voer mee en geef dat de eerste dagen nog. Meng het dan met je eigen voer (van een ander merk bijvoorbeeld) totdat je daar helemaal op over kunt gaan. Bij diarree moet je meteen handelen Geef electrolyt of ORS (oral rehydration salt) of een oplossing van suiker, zout en water. Zeven eetlepels suiker en een eetlepel zout op een liter water. Voorzichtig regelmatig toedienen met een pipet, net zolang tot de diarree gestopt is. Bij ernstige en/of aanhoudende diarree altijd direct de dierenarts raadplegen.
Zie diarree – obstipatie

ONTMANNEN
Ontmannen is een ander woord voor castratie.
Zie Dafne Westerhof – castratie – narcose

ONTMOEDIGEN
Mensen die roepen dat ze ‘ook zo’n schattig minibiggetje willen hebben’, moeten ontmoedigd worden. Een biggetje is geen speelgoed, maar het babydier van een minivarken, een dier met een complexe persoonlijkheid, dat alleen onder strikte voorwaarden goed gehouden kan worden.
Zie impulsaankoop

ONTSMETTEN
Zie betadine – vertagil

ONTWIKKELING – 1
Een microbiggetje blijft geen schattige baby maar ontwikkelt zich tot een volwassen minivarken met een groot ego. Fascinerende dieren en boeiend om ze in al hun levensfasen te kunnen volgen.
Zie ego

ONTWIKKELING – 2
Als mens maak je ook een ontwikkeling door. Als kind wil je misschien dolgraag een microbiggetje. Maar op een gegeven moment raak je in de pubertijd en wil je achter de jongens of meiden aan. Of je gaat scheiden, krijgt ander werk in een andere plaats. Past je inmiddels groot geworden minivarken dan nog steeds in je leven?
Zie bieden

ONTWORMEN
Tweemaal per jaar ontwormen. Kies twee vaste tijdstippen die je makkelijk kunt onthouden. Bijvoorbeeld altijd op Koningsdag en Dierendag. Ga niet zelf lopen prutsen met injectiespuitjes die je van de fokker meegekregen (lees: gekocht) hebt. Gooi ze weg. Vraag de dierenarts. Of beter nog geef het zelf per pasta. Scheelt een akelige injectie. Ivermectine is de werkzame stof en werkt tegen wormen en schurft. De pasta geef je op een stukje brood met pindakaas.
Zie ivermectine – pindakaas

ONVERWACHT
Minivarkens houden van rust en regelmatig. Ze hebben een hekel aan verandering en drukte om zich heen en alles wat onverwacht is. Abrupte bewegingen, sjorrende kinderen, onverwachte geluiden etc.
Zie kinderen – onraad

OOGLIFT
Zie make-over

OORMERKEN
Over oormerken gesproken. In 2002 kwam de AID op Het Beloofde Varkensland om te controleren of de varkens, koeien en schapen van Familie Bofkont waren ge-oormerkt. Dat waren ze niet. Als gewetensbezwaarde oormerkweigeraar had ik wel een alternatief systeem ontworpen. Van ieder dier een portretfoto gemaakt op A4 formaat. In de oren van de foto prijkten de officiële oormerken. Verder een identificatiekaart van iedere bofkont met daarop alle bijzonderheden over afkomst, ras etc. De AID vond het erg creatief en verzorgd, maar gaf toch een waarschuwing. Na zes maanden moesten de bofkonten ge-oormerkt zijn, anders zou er proces verbaal volgen. Dat kwam er omdat ik wilde dat de rechter een uitspraak zou doen over dieren die nooit in het voedeselcircuit terecht zouden komen. Het werd een rechtszaak met Gerard Spong als raadsman van Familie Bofkont. Er volgde algehele vrijspraak. Nooit eerder vertoond. Peter Klaver heeft vervolgens alle bofkonten gechipt en we hebben ze aangemeld bij de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren. Maar het Ministerie van Landbouw ging in Hoger Beroep. Uitspraak in 2006: de koeien algehele vrijspraak en voor de varkens en schapen strafbaar maar er volgt geen straf of maatregel. Cassatie leverde verder niks meer op. Er is dus jurisprudentie.
Zie chippen – Gerard Spong

OPAATJE

OPBAREN
Je overleden minivarkentje opbaren met bloemen en vruchten is vormgeven aan het afscheid en helpt bij het verwerkingproces.
Zie begrafenis – dood

OPDRINGEN
Sommige mensen kunnen hun minivarkentjes geen moment met rust laten. Ze voortdurend roepen en aanraken is niet goed. De dieren raken uit hun concentratie. Gun ze hun privacy. Af en toe wat qualitytime is voldoende. Doe dan ook niks anders. Aai ze bijvoorbeeld eens een tijdje met je volle aandacht. Maar dring je niet voortdurend in hun leven op. Ze raken uit hun doen, geïrriteerd en voelen zich opgejaagd.
Zie aandacht

OPERATIE
Zie castratie – narcose

OPJAGEN
Minivarkens kunnen zich door het minste geringste opgejaagd voelen. Loop altijd rustig in een letterlijk grote boog om ze heen en ga zeker niet achter ze lopen.
Zie rennen

OPNEMEN
Zie adoptie – optillen

OPROEP
Zie fokkers

OPVANG
Zie asiel

OPVOEDEN – 1
Het is een groot misverstand om minivarkens te willen opvoeden. Een minivarken is geen hond die je kunt opvoeden tot gehoorzaamheid. Varkens zijn autonome beesten met een sterke wil. Waarom zou je hun eigenheid van ze willen afpakken? Laat ze zijn wie ze zijn. Dat is hun goed recht, want dat is de aard van het beestje. En laat dat nou net ook hun charme zijn. Minivarkens zijn dus om die reden al per definitie ongeschikt voor in huis. Minivarkentjes zijn ruige dieren die niet in huis kunnen aarden. Zij voeden elkaar op. Nooit een minibiggetje door de lucht zien vliegen na een corrigerende tik van de moeder? Ook volwassen varkens blijven elkaar opvoeden.
Zie knuffel – kunstjes leren – trainen

OPVOEDEN – 2
Het zijn de báásjes van minivarkens die opgevoed moeten worden. Zij moeten van alles afleren om verstandige en liefdevolle baasjes van minivarkens te worden. Ik las een interview met een professionele hondentrainer, die er uiteindelijk mee gestopt was. Met die honden was niks mis. Het waren de baasjes. Onverbeterlijk. Niet op te voeden.
Zie aandacht – aaien – kunstjes – trainen – wandelen

OPTILLEN
Nog zo’n misverstand. Minivarkens even optillen zoals een kitten of een puppie. Vergeet het maar. Ze worden er panisch van en schreeuwen moord en brand, net zolang tot ze weer grond onder de voeten voelen. Heeeel soms lukt het, maar daar gaat dan heel wat geduld, tactiek en optiltechniek aan vooraf. Maar waarom zou je? Varkens zijn gronddieren. Die hebben niks in de lucht te zoeken.
Zie hoogtevrees – prooidier

OREN – 1
Elk varken heeft waanzinnig goede oren. Op Het Beloofde Varkensland worden de varkens ‘s ochtends vroeg al wakker zodra ik mijn ogen opendoe in het voorhuis. Ha! Eten! En dan slaan ze op tilt. Een vallend graankorreltje horen ze. Een krakend takje in het bos. Een dichtgslagen autoportier en ze weten wie er aankomt.

OREN – 2
Als een minivarkentje zich niet lekker voelt, controleer dan de oren. Voelen die koud aan, dan is het verstandig om het beestje te temperaturen. Vechtende minivarkens bijten elkaar tot bloedens in de oren. Het oor kan daarbij behoorlijk inscheuren. Van de pijn gaan ze dan met het kopje schudden. Geef ze meteen ibuprofen tegen de pijn en dat werkt ook ontstekingsremmend. Wacht tot het bloed goed is opgedroogd (meestal een dag later) en behandel het oortje dan voorzichtig met betadine. Daarna smeer je er Vertargil op (groene leem wondzalf).
Zie betadine – gehoor – ibuprofen – temperaturen – zintuigen

OUD
Alweer een misverstand. Minivarkens zouden met gemak 20 jaar kunnen worden. Waar dat fabeltje vandaan komt is mij een raadsel. Een minivarken is volwassen (fysiek en mentaal uitgegroeid op 5-jarige leeftijd). Met 8 jaar kunnen ze al oud genoemd worden. Alles daarboven is bejaard en hoogbejaard. Een minivarken dat 15 jaar wordt is al een uitzondering.
Zie leeftijd

OUDE KRANTEN
Met een stapel oude kranten doe je (mini)varkentjes een groot plezier. Kunnen ze lekker uit elkaar rausen. Daar is geen duur, ingewikkeld speelgoed voor nodig.

OUDE MANNETJESHUIS
Zie aanleuningwoning

OUDERDOM
Net als bij mensen. De een wordt er chagrijnig van, de ander blijft er van maken wat er kan. Minivarkens zijn gebaat bij mensen met een positieve inslag. Samen oud worden met je (mini)varkens is leuk, dat kan ik uit eigen ervaring vertellen, maar zij blijven wel afhankelijk van jouw spirit. Hou de kwaliteit van hun leven goed in de gaten. Van artrose moet je een punt maken. Iedere dag medicatie. Kwestie van volhouden. Worden ze kribbiger met de jaren, laat ze. Ontzie ze waar mogelijk en zorg dat het ze aan niks ontbreekt. Geniet van wie en hoe ze zijn want ook bij kribbige varkens schijnt af en toe de zon. Willen ze zomaar ineens op hun rug gekrabd worden. En dan weet je weer waar je het allemaal voor doet.
Zie artrose – lopen – Mannetje Bromsnor – pindakaas

OUDER WORDEN
Ouder wordende minivarkens vragen een aangepaste verzorging. Let op hun motoriek. Gaan ze strammer lopen? Begin dan met de permanente behandeling tegen atrose. Zorg dat ze rustig wonen met veel privacy. Pas het volume van je stem aan. Maak het ze naar de zin met een lekker vers strobed. En als ze zo oud zijn dat ze nauwelijks meer van hun plek afkomen, geef ze dan dagelijks een appeltje. Een massagebeurtje. Krijgen ze last van hun gebit? Dan kun je zien en ruiken, vraag dan de dierenarts om onder narcose hun tanden en kiezen na te kijken en te behandelen. Kunnen meteen de hoefjes weer even gedaan worden. Zijn er tanden en/of kiezen getrokken? Geef ze een paar dagen nog ibuprofen tegen de napijn. En verwen ze maar met appelmoes. Die extra suiker maakt niks meer uit op die leeftijd. Verwen ze maar zolang het nog kan. En geef die oudjes een permanente warmtelamp. Ze zullen je er dankbaar voor zijn.
Zie artrose – lopen – pindakaas – stram – tanden – warmtelamp

OVERGAVE
Er is geen dier dat zich zo kan overgeven als het minivarken. Als ze zich tijdens het aaien om laten vallen, beantwoordt die overgave dan met dezelfde concentratie. Daar knap jezelf ook van op.
Zie aaien – massage – zen

OVERLEVEN
Een gedumpt minivarkentje dat in de zomer gedumpt wordt in een bos, zal zichzelf wel in leven kunnen houden. Als er een maïsveld in de buurt is, zitten ze goed. In de winter kunnen ze zichzelf niet meer redden. Maar voor die tijd is er meestal allang ingegrepen door een boswachter of oplettende wandelaars. Tot zo’n 10 jaar geleden werden gedumpte minivarkens doodgeschoten. Beleid van de overheid. Tegenwoordig zal een boswachter eerst nog andere mogelijkheden onderzoeken. Dit laatste werd helaas ingehaald door de actualiteit. Op vrijdag 5 februari 2016 werden twee gedumpte minivarkentjes in Hoenderloo door Staatsbosbeheer doodgeschoten, omdat zij zich niet lieten vangen.
Zie boswachter – dumpen – vrije natuur

© Dafne Westerhof

INDEX | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z